Start van hoofdcontent

Stad

nl

Avondverstrekking heroïne GGD gesloten door groot personeelstekort

1 november 2017, 10.04 uur · Aangepast 1 november 2017, 13.04 uur

Er heerst een groot personeelstekort bij de medische heroïneverstrekking van de GGD. Hierdoor moet deze afdeling van de GGD in de avonden noodgedwongen dicht. Voorheen werd de heroïne zeven dagen per week, drie maal per dag verstrekt aan verslaafden.

Dit schrijft wethouder Zorg Eric van der Burg in een brief aan de gemeenteraad. Tot afgelopen voorjaar werd de heroïne drie keer per dag verstrekt. Maar door een voortdurend gebrek aan gekwalificeerd personeel, werd de GGD gedwongen tot avondsluiting in de weekenden. Omdat het personeelsprobleem bleef bestaan, is de verstrekking nu überhaupt niet meer mogelijk in de avond.

Al langer roosterproblemen
De roosterproblemen bestaan al langer. Sinds dat bekend is bij de GGD wordt er tijdelijk personeel ingezet van andere afdelingen. Ook wordt er extra energie gestoken in het werven van nieuw personeel. Het personeel dat is komen helpen vanaf andere afdelingen is vaak slecht ingewerkt door de hoeveelheid werk. Nu is er een risico dat het ingevlogen personeel van andere afdelingen niet weet wat ze moeten doen bij een calamiteit. 

Werkdruk verplaatst
Wat ook een gevolg is, is dat invalmedewerkers hun reguliere werk moeten laten liggen. Daardoor ontstaat er druk op andere afdelingen. 'Dit is geen houdbare oplossing', schrijft Van der Burg. Het aanvullen van het personeel met personeel van andere afdelingen noemt de wethouder 'geen structurele oplossing'. Ook de avondsluiting in de weekenden bood geen oplossing, daarom werd er ook overgegaan tot sluiting doordeweeks.

Ministerie en Inspectie niet akkoord
Deze keuze heeft gevolgen voor de cliënten van de GGD. Dit wordt op dit moment besproken. Zowel met de cliënten als het personeel. De Inspectie Gezondheidszorg en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben al laten weten niet akkoord te gaan met de beslissing. Maar de GGD zegt dat de continuïteit en de kwaliteit van de geleverde zorg voorop staat.