Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Vlogger Grijze Campagne is broer van vermoord mocromaffialid'

2 november 2017, 09.03 uur · Aangepast 2 november 2017, 09.24 uur

De vlogger die door de gemeente werd ingehuurd voor de geheime anti-radicaliseringscampagne van Van der Laan, is de broer van een man die vermoord werd in de bendeoorlog van de mocromaffia.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van 'goed ingevoerde bronnen'. Amsterdammer Khalid J. werd eind 2014 neergeschoten in Panama-Stad. De moord werd al snel in verband gebracht met de liquidaties in de Staatsliedenbuurt. Khalid J. zou deel hebben uitgemaakt van het netwerk van topcrimineel Gwenette Martha, die eerder dat jaar met tientallen kogels werd doorzeefd in Amstelveen.

Lees ook: 'Van der Laan draaide geheim anti-radicaliseringsproject'

Zijn broer Saïd werd door de gemeente als acteur ingehuurd om 25 filmpjes te maken, die radicaliserende jongeren op andere gedachten moesten brengen. Hij zou voor 140.000 euro aan facturen aan de gemeente hebben gestuurd. De filmpjes werden nooit gepubliceerd, omdat Van der Laan niet tevreden was met het resultaat.

Lees ook: 'Sleutelfiguren stoppen samenwerking gemeente na ontslag Saadia A.T.'

Sleutelfiguren
Saïd zou al langer voor de gemeente hebben gewerkt. Hij wierf eerder met succes sleutelfiguren, die de gemeente waarschuwen als de gemoederen binnen verschillende gemeenschappen uit de hand dreigen te lopen. Hij werd hiervoor ingehuurd door bureau Scholten & Partners.

Of de verwantschap van Khalid en Saïd op het stadhuis bekend was, is niet duidelijk. Ook is niet bekend of hij over een Verklaring Omtrent Gedrag beschikte. Mogelijk komen die vragen vanmiddag aan de orde in de commissie Algemene Zaken, waar over de affaire wordt gedebatteerd.