Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechtbank: UvA mocht docent Rudolf Valkhoff ontslaan

2 november 2017, 11.59 uur · Aangepast 2 november 2017, 12.23 uur

De Universiteit van Amsterdam (UvA) mocht docent en prominent Maagdenhuis-bezetter Rudolf Valkhoff ontslaan. Dat heeft de rechtbank gisteren bepaald. Ook mocht de universiteit de docent in aanloop naar zijn ontslag op non-actief stellen.

Valkhoff was vanaf 2004 werkzaam bij de UvA aan de faculteit der Geesteswetenschappen. Hij weigerde mee te werken aan een vernieuwd onderwijsprogramma, dat de universiteit invoerde na een negatief rapport van de visitatiecommissie en een teruglopend aantal studenten.

Academische vrijheid
Hij kon zich niet vinden in de vernieuwing en wilde zijn lessen blijven geven zoals hij dat altijd deed. Gesprekken leidden niet tot een oplossing. Hij beriep zich op zijn academische vrijheid. Ook stelde hij dat hij werd ontslagen vanwege zijn deelname aan de bezetting van het Bungehuis en het Maagdenhuis in 2015.

Lees ook: UvA-docent Rudolf Valkhoff vecht ontslag aan

De rechtbank oordeelt dat de docent niet beperkt is geweest in zijn academische vrijheid, op de universiteit hebben docenten ruime vrijheid voor de inrichting en vaststelling van het onderwijsprogramma. Volgens de rechter gaat de academische vrijheid echter niet zo ver dat Valkhoff zich niet hoefde te houden aan het vastgestelde onderwijsprogramma.

'Docent schoot tekort'
Volgens de rechter schoot de docent tekort in zijn samenwerking met collega's, het opvolgen van werkinstructies, het accepteren van gezagsverhoudingen en het zich houden aan gemaakte afspraken. De rechtbank ziet geen aanknopingspunten dat het ontslag te maken had met zijn deelname aan de bezetting van het Bungehuis en het Maagdenhuis.

Tegen de uitspraak kunnen de partijen nog in hoger beroep.