Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Rumoer binnen D66-fractie: zondag besloten ledenbijeenkomst

3 november 2017, 16.50 uur · Aangepast 3 november 2017, 20.58 uur

Een opgestapt bestuur en tumult over de kieslijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen, het loopt de laatste tijd niet op rolletjes bij D66 Amsterdam. Aankomende zondag wordt er daarom een extra, besloten, ledenbijeenkomst georganiseerd.

'Afgelopen donderdag hadden we ook een ledenbijeenkomst om het verkiezingsprogramma voor aankomende verkiezingen te bespreken', vertelt een woordvoerder van de partij. 'Daar is gebleken dat veel leden nog vragen hadden, over onder andere de kieslijst. Daarom hebben we een extra bijeenkomst gepland, die bijeenkomst is besloten. Dat gebeurt niet vaak.'

D66 Amsterdamorganiseert zondag, nu leden handtekeningen hebben verzameld, een BESLOTEN ledenvergadering... Dat gebeurt niet vaak. #crisis pic.twitter.com/MiitxXiT7J

— Mike Muller (@_MikeMuller) November 3, 2017

Onverkiesbare plekken
De kieslijst zorgt voor veel rumoer binnen D66. Meltem Kaya, die zich in de raad bezighoudt met zorg en welzijn, staat op plek 31. Ook raadslid Bart Vink, die al meer dan tien jaar actief is voor D66, is pas terug te vinden op plek 21. Tot slot is Marcel van den Heuvel, die al 40 jaar lid is van de partij, teruggezet naar plek 42. Hij houdt alleen wethouder Abdeluheb Choho, Ronald Mauer en de onverkiesbare wethouders Simone Kukenheim en Udo Kock nog achter zich.

Lees ook: D66 presenteert zwaar bevochten kieslijst

Bestuur opgestapt
Er zijn klachten ingediend bij het landelijk bestuur, ondertussen zijn de Amsterdamse bestuursleden Angelique Lombarts, Bas Schimmel en Luc van Beers opgestapt. 'Met verkiezingen voor de deur is het logisch dat touwtjes strakker getrokken worden en teugels in handen worden genomen. Maar dat kan soms ook leiden tot ongemak, en ongemak tot afstand en onvoldoende herkenning', schreven ze eerder in een gezamenlijke verklaring.

Lees ook: Leden D66 overhoop om kieslijst en vertrekkende bestuursleden

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart 2018. Er is bij de partij alles aan gelegen dat het ruim voor die tijd in een rustiger vaarwater zit.