Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Ivens pleit voor woonplicht in strijd tegen vastgoedmagnaten

5 november 2017, 19.22 uur

'Vastgoedcowboy's zien woningen als een manier om winst te maken, terwijl Amsterdammers gewoon in die huizen willen wonen', vertelt wethouder wonen Laurens Ivens. Hij pleit voor een woonplicht: een manier om het aantal vastgoedmagnaten in de stad te verminderen.

Uit onderzoek van Het Parool bleek eerder dat veel woningen in handen zijn van dezelfde vastgoedmagnaten. Prins Bernhard heeft bijvoorbeeld 102 Amsterdamse woningen in zijn bezit, Johannes Cornelis Martinus Veldhuijzen spant de kroon met 512 woningen.  'Dat doet mij zeer. Die mensen kunnen het zich permitteren om honderden woningen in privébezit te hebben, terwijl Amsterdammers al moeite hebben om één woning te vinden.'

Met een woonplicht zou je alleen een huis kunnen kopen als je er zelf in gaat wonen. 'Zodat het een woning is om echt in te wonen, en niet een beleggingswoning', aldus Ivens. Veel woningen worden opgekocht om vervolgens te worden gesplitst, dan worden er enorme huren gevraagd. De woonplicht zou het opkoopgeweld kunnen verminderen.

Voor nieuwbouwhuizen kan hij deze regels invoeren, voor bestaande woningen niet. Hij roept oud-locoburgemeester en huidig minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, op om te helpen.

'Zij zou voor bestaande woningen verplichtingen in kunnen stellen waardoor het makkelijker wordt om een eigen woning te kopen en moeilijker om een beleggingswoning te bemachtigen.'