Start van hoofdcontent

Stad

nl

Milieudefensie laat Amsterdammers de luchtkwaliteit controleren

6 november 2017, 11.01 uur · Aangepast 6 november 2017, 18.59 uur

Milieudefensie wil Amsterdammers inzetten om de luchtkwaliteit te controleren. De zogenaamde luchtwachters moeten controleren of de gemeente het vonnis van de rechter over schone lucht uitvoert. De overheid moet op zo'n kort mogelijke termijn zorgen voor schone lucht in Nederland en aan de Europese norm voldoen.

Volgens Milieudefensie wordt de norm op meerdere plekken in de stad overschreden. Drukke punten met veel verkeer zijn het meest vervuild. De Stadhouderskade, Weesperstraat, Amsteldijk, Foeliestraat en de Prins Hendrikkade zijn het meest vervuild.

Behalve het controleren van de luchtkwaliteit en de maatregelen voeren de luchtwachters ook druk uit op politici en organiseren ze acties. 'Het schiet niet op', zegt de Amsterdamse luchtwachter Paul Busker. 'Het vonnis van de rechtszaak van Milieudefensie helpt en met een team van Luchtwachters heb ik nu meer munitie om de politiek te overtuigen dat er echt iets gedaan wordt aan gezonde lucht: niet ooit maar nú en in álle straten van Amsterdam.'

Milieudefensie staat op 14 november weer voor de rechter. De organisatie voert een bodemprocedure tegen de Staat en eist dat de Staat stopt met het schenden van mensenrechten. 'Ademhalen is geen keuze, gemiddeld ademen we zo'n 10.000 liter lucht per dag in. Teveel mensen gaan nu dood of worden ernstig ziek door die slechte lucht. Iedereen heeft recht op gezonde lucht', zegt campagneleider Anne Knol.