Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vijf doodnormale flatjes in Geuzenveld omgetoverd tot energieneutrale woningen

6 november 2017, 17.05 uur · Aangepast 6 november 2017, 20.47 uur · Foto: Google Maps

In Nieuw-West worden vijf doodnormale huizenblokken van woningcorporatie Eigen Haard gerenoveerd tot moderne nul-op-de-meterwoningen, zodat ze net zoveel energie opwekken als ze verbruiken.

De appartementen, die in de jaren vijftig zijn gebouwd, krijgen betere isolatie nieuwe daken vol met zonnepanelen. Ook krijgen ze in plaats van een centrale verwarming een luchtwarmtepomp en hebben ze straks geen gasaansluiting meer. Niek Schaap, projectleider bij Eigen Haard zegt dat de bewoners er zelf ook veel aan hebben: 'Ze krijgen een nieuwe badkamer, toilet en keuken'. 

Dure renovatie
Dura Vermeer voert de renovatie uit en begint daar deze week mee. De aannemer zal zo'n twee weken per woning bezig zijn en werkt aan meerdere woningen tegelijk. Het hele complex bestaat uit 157 portiekflats, dus Dura Vermeer hoopt dat alle flats over een jaar hun eigen energie opwekken.

Dit is het eerste huizenblok in de stad dat gerenoveerd wordt tot nul-op-de-meterwoningen. Hoeveel huiseigenaren dat zelf al hebben gedaan, is niet bekend. De gemeente biedt huizeneigenaren die hun eigen huis willen renoveren tot een nul-op-de-meterwoning subsidie tot 8.000 euro per huis. Ze zullen dan zelf ook nog een hoop geld moeten bijleggen, want bij tussenwoningen kost de renovatie tussen de 30.000 en 60.000 euro.

Dura Vermeer