Start van hoofdcontent

112

nl

'Daniël V. runde netwerk coke-koeriers op Macbikes'

7 november 2017, 20.59 uur · Foto: Flickr

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft straffen tot drie jaar geëist tegen een groep Amsterdamse cocaïnedealers. De groep was goed georganiseerd en op elkaar ingespeeld, volgens het OM. Drugs werden bij twee verschillende telefoons besteld en vervolgens bezorgd op een rode Macbike. 'Dat waren gewoon hele goede fietsen', zegt een van de verdachten over de methode.

De groep bestaat uit mannen, vaak met een eigen zaak, die werkloos waren geworden en niet meer aan een baan konden komen. Veel kwamen daarna in aanraking met drank of drugs. 'Die tijd is een waas geweest van drinken, snuiven. En op een gegeven moment zat ik op die fiets', zegt Bastiaan S. (35), één van de koeriers. Een ander uit de dealersgroep, Gerry van E. (42), was in het verleden de eigenaar van een club in Amsterdam. Toen deze werd gesloten zocht hij een ander inkomen en ging hij op beurzen handelen in klassiek speelgoed. Dit vond hij leuk en het ging goed. Hij besloot een winkel te openen, maar dat liep niet en het ging over de kop. Met het dealen van coke hoopte hij een deel van zijn schuld af te betalen.

'Het was stom'
Maar om het geld hoefden de mannen het naar eigen zeggen niet te doen. Het bezorgen van de cocaïne is geen vetpot, zo menen ze. De middelen worden verkocht voor 50 euro per gram, 25 voor een halve gram. Daarvan kunnen ze zelf respectievelijk een tientje of 5 euro in hun eigen zak steken. 'We zijn er niet rijk van geworden. Het was stom', verzucht Van E. 'Ik kon er m'n eigen gebruik mee bekostigen en dat was het.' Eén van de andere verdachten: 'Ik kwam met een paar tientjes thuis, dat was het dan. De rest stopte ik in m'n neus.'

Lees ook: Bende cokedealers opgerold: 'Met een huurfiets van deur tot deur'

Daniël V.
Volgens Justitie worden de coke-koeriers aangestuurd door de 46-jarige Amsterdammer Daniël V. Al bijven de koeriers zeggen dat er een gelijkwaardige werkrelatie was en geen aansturing van V. Maar op de een of andere manier komen ze allemaal in aanraking met V. Ze raken vaak met elkaar in aanraking in het uitgaansleven en vragen om een klus of worden gevraagd. Geen van hen wil zeggen van wie ze de opdrachten uiteindelijk kregen, behalve Jean Paul van H., een 52-jarige damesschoenenverkoper op de markt. 'Ik heb ongeveer zeven weken coke verkocht voor V. Voor de handel kreeg ik een bepaald bedrag, maar dat gebruikte ik zelf weer voor coke. Ik werkte van 15.00 uur tot 00.00 uur en daarna leverde ik de telefoon weer in bij Daan (V. red.).'

Woning in Noord
Uitvalsbasis was de woning van Tobias J. (29), alias Thunder of Rednuht, aan de Meteorensingel in Noord. Vanuit daar gingen de dealers op pad. Alles lag aan het begin van een shift al klaar: één van de twee telefoons waarop bestellingen binnen kwamen, wat wikkels cocaïne - genoeg voor de avond - en de fiets. Het liep gesmeerd.

V. als leidinggevende
Tijdens de shifts nam V. regelmatig telefonisch poolshoogte over hoeveel er al was verkocht en vroeg hij of er nog nieuwe mensen moesten worden ingewerkt. Volgens V. zelf was dit niet in de rol van een leidinggevende. 'Ik informeer wel eens bij vrienden hoe het met ze gaat. Dat doe je toch als vrienden?', verklaart hij. V. wiebelt met zijn voeten heen en weer en in zijn stem zijn duidelijk de zenuwen te horen.
Maar het OM komt ook met een afgetapt broekzakgesprek waarin V. te horen is. Hij heeft volgens de Officier van Justitie een 'bepalende en beslissende stem'. In het gesprek zegt hij tegen Van H. dat een bepaalde nieuwe koerier niet bij de groep kan komen werken.

Afgetapte gesprekken
Al met al komt het OM tot de hoogste strafeis voor Daniël V. Justitie vermoedt dat hij al jaren de organisatie runt, veelal door gesprekken met afnemers van zijn drugs, maar dit valt niet te bewijzen. Via de afgetapte gesprekken, getuigenverkaringen, volgoperateis en beveiligingscamera's is volgens justitie te bewijzen dat hij actief was vanaf januari 2015 tot en met november 2016, toen hij werd gearresteerd. Er werd drie jaar cel geëist tegen hem, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De eis tegen Van E. is dertig maanden, tegen J. en S. beiden twee jaar en Van H. zou tien maanden de cel in moeten als het aan het OM ligt. Allen kregen zes maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.