Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Scholiertjes ontdekken voorouders: 'Van Vincent van Gogh tot slaaf en slavenhouder'

8 november 2017, 20.43 uur · Aangepast 8 november 2017, 21.52 uur

Leerlingen van de Sint Janschool in De Baarsjes weten sinds kort een heleboel over hun eigen voorouders. Ze deden zélf onderzoek in het Stadsarchief.

Een van de initiatiefnemers van het Ancestors Unknown Project is Helen Sumter. 'Wij ondervonden dat onze kinderen eigenlijk niet zichtbaar zijn in de geschiedenisboeken. Wij hebben beide kinderen met een migratieachtergrond. En dat was voor ons mede een motivatie om dit project te starten', zegt zij.

En het levert resultaat op. 'Ik heb ontdekt dat mijn oma in Indonesië is geboren. En haar oma, die was altijd een hele grote dondersteen', vertelt Izaline uit groep acht. Een ander kind bleek bijvoorbeeld verre familie te zijn van Vincent van Gogh. Weer een ander stamt af van een slavenhandelaar, terwijl zijn klasgenootje afstamt van een slaaf.

Vakantie
In totaal doen er meer dan 200 kinderen mee aan het project. En dat aantal kan nog groeien. Behalve inzicht in hun stamboom, kan het kinderen ook een indrukwekkende vakantie opleveren. 'Een jongetje dat wist dat zijn opa bij de Birma-spoorlijn actief was geweest, die zijn dat in de vakantie gaan bezoeken.'