Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brandweercommandant: 'Tolereer geen enkele vorm van discriminatie of racisme'

9 november 2017, 09.24 uur · Aangepast 9 november 2017, 10.24 uur

Brandweercommandant Leen Schaap heeft in een interview met de Telegraaf gereageerd op de schorsing van een brandweerman wegens vermeend racisme.

De bevelvoerder werd afgelopen vrijdag geschorst en er loopt nu een onderzoek naar hem. 'De uitlatingen van degene die onlangs geschorst is, waren dermate ernstig dat de korpsleiding het voldoende vond om de schorsing te effecturen', zegt Schaap. 

Rauwigheid
In februari werd er ook al een brandweerman geschorst na vermeende racistische uitlatingen. 'Ik begrijp dat in een gesloten mannenorganisatie, waar je 95 procent van de tijd geen branden blust, die mores kan ontstaan', stelt Schaap. 'Er zal best wat rauwigheid in zitten, maar er zijn grenzen.'

Er wordt binnen de brandweer over de tweede schorsing gesproken. 'Ik tolereer geen enkele vorm van discriminatie of racisme. De discussie die we nu hebben is: 'het was een grapje' of 'het is Amsterdamse humor'.'

Lees ook: Van discriminatie beschuldigde brandweerman niet ontslagen

Schaap stelt in het interview verder dat hij vrijwilligers bij de brandweer wil, andere arbeidsvoorwaarden en meer 'diversiteit'. Ook wil hij de 'gesloten cultuur' openbreken.