Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stichting Sinterklaasintocht begrijpt ophef over nieuwe Amsterdamse piet niet

10 november 2017, 15.57 uur · Aangepast 11 november 2017, 10.28 uur · Foto: Fotograafniels.nl

Geen regenboogpiet of roetveegpiet, maar wel een piet die zijn uiterlijk te danken heeft aan Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam (SSIA) dacht met het maandag gepresenteerde nieuwe uiterlijk van haar pieten, een einde te maken aan een langlopende discussie. Maar dat liep toch anders.

Gisteren schreef het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) een bezwaarbrief aan de stichting. Hierin werd geklaagd over het nieuwe uiterlijk van de pieten. 'Het ene kwaad wordt ingeruild voor het andere', aldus LPS-voorzitter Barryl Biekman.

LPS is blij met de afschaffing van de traditionele Zwarte Piet, maar anderzijds ziet zij de nieuwe Spaanse edelman als een symbool voor het koloniale en onderdrukkende Spaanse bestuur van de zestiende eeuw. 'Onze kinderen zullen leren de criminele Spaanse edelman te eren, de man die ook verantwoordelijk is voor misdaden tegen de zwarte mens'.

Onbegrip bij Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam
Een woordvoerder van SSIA begrijpt de ophef niet, meldt Het Parool. 'Ik ben verbaasd dat dit zo via de media naar buiten komt en vind het ook wel een beetje triest dat ze ons niet eerst hebben gebeld.'

De piet is onlosmakelijk verbonden met het Sinterklaasfeest en 'verwijst op geen enkele wijze naar het begrip racisme of het slavernijverleden', laat de SSIA weten. 'We hadden de pieten net zo goed anders kunnen noemen, maar Sinterklaas komt uit Spanje en dan is de link met edellieden snel gemaakt.'