Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse Marokkanen uitzinnig na WK-kwalificatie: 'Mocro's zijn leip geworden'

11 november 2017, 21.14 uur · Aangepast 11 november 2017, 23.52 uur

Waar het Nederlands elftal volgend jaar op het WK in Rusland de grote afwezige is, heeft Marokko zich voor het eerst in 20 jaar wél gekwalificeerd voor de eindronde. Eerder vanavond werd Ivoorkust met 0-2 verslagen en dat is ook in Amsterdam reden voor feest.

De eindstand stond al na een half uur op het scorebord. Nadat Nabil Dirar de score in de 25e minuut opende, verdubbelde Mehdi Benatia vijf minuten later de voorsprong. Uit woonkamers, buurthuizen en cafés in heel Amsterdam steeg een enthousiast gejoel op.  

Direct na het laatste fluitsignaal gingen Marokkaanse Amsterdammers joelend en toeterend met vlaggen en vuurwerk de straat op, bijvoorbeeld in de Marnixstraat. 'De Mocro's zijn leip geworden', verwoordt de maker van onderstaande video de feestvreugde. 'Ze gaan helemaal los.'

Snel na de overwinning hing er over het Mercatorplein een rode gloed, veroorzaakt door het vuurwerk dat de feestvierende voetbalfans hadden meegenomen. 

Ze klommen in lantaarnpalen, hingen uit auto's en vielen elkaar in de armen van geluk. Door de uitzinnige menigte waren het plein en de toegangswegen enige tijd geblokkeerd. Het stond zo vol dat zelfs GVB-bussen en trams nauwelijks nog vooruit kwamen.