Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Amstelveense 'nazibunker' mag monument blijven

13 november 2017, 15.07 uur · Foto: NH Nieuws

Ondanks felle kritiek, mag de 'nazibunker' in Amstelveen de status van monument houden.

De schuilkelder bij de Pauluskerk werd in 1943 gebouwd door de bezetter, omdat er in de buurt veel Duitse officieren woonden. Zij konden tijdens bombardementen schuilen in de bunker.

Lees ook: Nazi-kerstballen onder de hamer bij boekenveiling

De afgelopen decennia mochten jongeren van de Pauluskerk gebruik maken van de bunker. maar sinds 2008 gebeurde er niets meer mee. De gemeente bedacht om 150.000 euro te investeren in een renovatie en de schuilkelder in te vullen als bijvoorbeeld een expositieruimte. Tegelijkertijd kreeg de bunker de status van monument.

Sloop de bunker
Maar dat was een aantal omwonenden tegen het zere been. Zij verzamelden zich in het comité Sloop de Bunker en kregen daarbij ook bijval van Federatief Joods Nederland (FJN). Zij stapten naar de rechter, maar die besloot onlangs dat deze groepen geen 'belanghebbenden' zijn bij het wel of niet toekennen van de monumentenstatus.

Lees ook: Driehonderd euro boete voor beplakken galerie met Verboden voor Joden-posters

Dat zijn de omwonenden en FJN wél als er sprake is van een verbouwing of daadwerkelijke plannen om de bunker in gebruik te nemen. In dat geval is er een nieuwe gang naar de rechter denkbaar.

Goed mis
Victor Loonstein van FJN benadrukt tegenover AT5 dat de rechter dus geen inhoudelijk oordeel heeft uitgesproken. 'We beraden ons op vervolgstappen', zegt hij. Dat kunnen opnieuw juridische stappen zijn of een goed gesprek met de gemeente.

FJN merkt op dat er tegelijkertijd wel plannen zijn om een oude synagoge te slopen in Amstelveen. 'Het is een vreemd verhaal. Enerzijds willen ze een synagoge slopen en aan de andere kant een nazibunker tot monument verheffen. Er is iets goed mis in Amstelveen. Er is zelfs geen monumenten ter nagedachtenis van de holocaust in de gemeente.'