Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wat levert een fusie met Weesp op voor Amsterdam: 'Hier is rust'

13 november 2017, 21.09 uur · Aangepast 13 november 2017, 23.12 uur

Amsterdam gaat al bijna uit van een fusie met Weesp. Maar wat zijn nou precies de voordelen van deze fusie voor de stad?

In de structuurplankaart van Amsterdam 2040 is Weesp al opgenomen. Toch is de fusie nog niet helemaal zeker: Weesp kan er ook nog voor kiezen om aan te sluiten bij Gooise Meren. 

Lees ook: Weesp krijgt referendum over fusie met Amsterdam of Gooise Meren

Volgens planoloog Zef Hemel is het daarentegen begrijpelijk dat de gemeente er al rekening mee houdt: 'Amsterdam is oververhit'. Hij vindt een fusie met Weesp een goede oplossing omdat 'we willen liever niet tot aan Utrecht door gaan bouwen'.

Lees ook: Mogelijk fusie tussen Weesp en Amsterdam: 'Er is een station'

'Weesp is compact en zo dichtbij mogelijk bij Amsterdam', stelt Hemel. Zo zou een treinreis naar Centraal slechts 15 minuten duren en is het Science Park zelfs binnen vijf minuten te bereiken. 

Dorps en rustig
De Weespers zelf denken vooral dat het kleinschalige karakter van hun gemeente de Amsterdammers wat kan bieden. 'Er is hier heel veel op het gebied van leuke dingen en het is dorps', aldus een bewoner. Een omstander verwacht dat stedelingen in Weesp vooral kunnen genieten van de rust. 

Lees ook: Niet alle Weespers blij met fusie : 'Amsterdam lijkt beetje op grote boze wolf'

Het referendum over de fusie zal naar verwachting plaatsvinden tijdens de gemeenteraadsverkiezing in maart.