Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Jozias van Aartsen wil vóór 1 juli een benoemde burgemeester

15 november 2017, 15.42 uur · Aangepast 15 november 2017, 18.04 uur

Nog voor 1 juli volgend jaar, moet er weer een 'echte' burgemeester zijn in de stad. Dat zegt Jozias van Aartsen, vanaf volgende maand waarnemend burgemeester, tegen AT5.

De vergadering van de Provinciale Staten van Drenthe liep vandaag enige vertraging op door een afgereisde cameraploeg van AT5. Verslaggever Ronald Olsthoorn kwam nu nog waarnemend commissaris van de koning Jozias van Aartsen (69) de Amsterdamse begroting aanbieden, zodat hij zich alvast kan inlezen voor wanneer hij volgende maand als waarnemend burgemeester in Amsterdam begint.

Lees ook: Even voorstellen: dit is waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen

'Ik vind het vooral een enorme verantwoordelijkheid', zegt Van Aartsen tegen AT5. 'Het zal heel moeilijk zijn om het gat dat door het overlijden van Eberhard is ontstaan te vullen. Dat voel ik ook heel sterk.' De flamboyante VVD'er kent Amsterdam voornamelijk uit de tijd dat hij er lang geleden twee jaartjes rechten studeerde. Die opleiding maakte hij niet af.

Lees ook: Van Aartsen met vertrouwen ontvangen bij Amsterdamse fractievoorzitters

Inhoudelijk wil Van Aartsen nog weinig kwijt. 'Ik denk dat het heel goed is dat Amsterdam zo snel mogelijk - dat heb ik ook afgesproken met de fractievoorzitters - een voor zes jaar benoemde burgemeester heeft. En het streven van ons allemaal, is om dat vóór 1 juli rond te hebben.'