Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad wil gaan testen met lichtlijnen op drukke kruispunten

15 november 2017, 18.47 uur · Foto: Gemeente Bodegraven

Het stadsbestuur gaat mogelijk testen met de zogenaamde lichtlijnen bij stoplichten. Deze ledlampen werden dit jaar in Bodegraven getest en zouden op telefoon kijkende voetgangers moeten alarmeren voor de stoplichten.

Uit de proef dat de lichtlijnen helpen. Niet alleen zogenaamde 'smombies' worden geprikkeld door de lamp, ook ouderen met bijvoorbeeld een rollator zouden baat kunnen hebben bij de lichtlijn.

Amsterdam wil ze gaan inzetten op fietspaden. 'We hechten er in Amsterdam groot belang aan dat fietsers en voetgangers hun smartphone gedrag aanpassen aan het verkeer.'

'Vooral waar door rood wordt gereden'
'Ervaringen die met deze lichtlijnen zijn opgedaan in de gemeente Bodegraven worden in ons onderzoek betrokken', zegt een woordvoerder van verkeerswethouder Pieter Litjens. 'De lichtlijn wordt dan ingezet om het verkeerslicht op een andere manier onder de aandacht te brengen, en dus vooral op plekken waar er veel door rood wordt gereden. Als dat onderzoek positief is dan gaan we op locatie een pilot doen.'

Het psychologische effect van een lijn bewijst zijn nut, meent Dolf Roodenburg. 'We zagen dat mensen meestal plaatsnamen achter de lijn, mensen gaan er onbewust liever niet overheen', aldus de onderzoeker tegen de NOS.