Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Anne Frank Stichting koopt voormalig woonhuis Anne Frank van Ymere

16 november 2017, 22.44 uur · Foto: Google Streetview/Anne Frank Stichting

De Anne Frank Stichting heeft de voormalige woning van Anne Frank aan het Merwedeplein gekocht. Ymere, de woningcorporatie die het huis in 2004 kocht en het pand in de oorspronkelijke stijl restaureerde, ontvangt 450.000 euro voor het huis.

De bestemming van de woning blijft dezelfde, benadrukt de stichting. Net als Ymere zal de Anne Frank Stichting het huis verhuren aan het Nederlands Letterenfonds. Dat fonds stelt de woning beschikbaar voor schrijvers die in hun vaderland niet vrij kunnen werken.

Lees ook: Controverse rond naamgeving Anne Frank voor Duitse trein

De familie Frank woonde er van 1933 tot en met 1942. Merwedeplein 37 II is ook het adres waar Anne haar inmiddels zo bekende dagboek cadeau kreeg en er voor het eerst in schreef.  

'Het huis is onverbrekelijk verbonden met het erfgoed waarvoor de Anne Frank Stichting verantwoordelijk is, de onderduikplek aan de Prinsengracht en de originele geschriften van Anne Frank', zegt Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting. 

Lees ook: Nieuw onderzoek naar verraad Anne Frank: 'De ultieme cold case-zaak'

'Het is een plek waar vrijheid, tolerantie en het vrije woord de ruimte krijgen. Daarnaast willen we kijken hoe we meer recht kunnen doen aan het algemeen historisch belang van de woning zonder de huidige bestemming, een onderkomen voor buitenlandse schrijvers, aan te tasten.'