Moskou waarschuwt Nederland over 'Krimkunst' in Allard Pierson

Als de kunstschatten die het Allard Pierson Museum heeft geleend van musea op de Krim terugkeren naar Kiev in plaats van het schiereiland, krijgt Nederland geen kunst meer van Rusland in bruikleen.

Dat dreigement uitte de Russische minister van Cultuur Vladimir Medinski vandaag in een interview met het Russische persbureau Sputnik, schrijft Het Parool.

Lees ook: Rusland vindt Allard Pierson niet rechtvaardig

Nadat het Allard Pierson Museum in 2014 een collectie kunstschatten van een museum op het Oekraiënse schiereiland Krim had geleend, annexeerde Rusland het gebied in de Zwarte Zee. 

Daarmee zijn de uitgeleende kunstwerken volgens Rusland niet langer Oekraïens, maar Russisch. Nu de uitleentermijn is verstreken, zouden ze moeten terugkeren op de Krim, zo luidt het Moskouse standpunt.

Lees ook: Geleende collectie 'Krim-kunst' moet naar Oekraïne

De Amsterdamse rechtbank gaat daar niet in mee, zo bleek vorig jaar. De collectie behoort toe aan Oekraïne, en moet - nu Rusland de Krim claimt - worden teruggebracht naar hoofdstad Kiev.  

Depots
Als het vonnis ook in hoger beroep stand houdt, leent Rusland niet langer kunststukken uit voor exposities op Nederlands grondgebied, zo waarschuwt Medinski. 

De collectie kunstwerken staat sinds het einde van de expositie opgeslagen in de depots van het Allard Pierson Museum.