Start van hoofdcontent

Stad

nl

Prins Bernhard 'vastgoedprins' van Amsterdam met 349 panden

18 november 2017, 11.42 uur · Aangepast 18 november 2017, 15.46 uur · Foto: RVD, Jeroen van der Meyde

Prins Bernhard is een van de grootste vastgoedbezitters van de stad. Hij bezit 349 adressen in de stad. In totaal gaat het om 590 adressen in Nederland.

Hij bezit de panden niet alleen privé, maar ook via bedrijven. Het gaat om kantoren, huizen en winkels, blijkt uit onderzoek van Het Parool. Zo zit de prins sinds 2010 met zakenpartners Menno de Jong en Coen Groeneveld in Pinnacle BV. Een projectontwikkelaar die onder meer oude kantoren verbouwt tot woningen aan het Westerpark. Hij zit ook in appartementen, flats en winkelcentra.

De Pijp en West
Prins Bernhard investeert als privé-persoon vooral in wijken als de Pijp en West. Huurders moeten zich volgens de krant aan regels houden die indruisen tegen de Amsterdamse regels. Zo zijn er door de makelaar constructies bedacht die regels omzeilen die bepalen dat er geen grote groepen in één woonhuis mogen zitten. Huurders zouden ook sleutelgeld betalen. Dit is ook tegen de regels.

Professionele partij
In een reactie laat Bernhard van Oranje weten dat hij het beheer van de panden regelt via een professionele partij. Die zou de opdracht hebben gekregen volgens de regels te verhuren. Naar aanleiding van de berichtgeving zegt Bernhard een onderzoek te zullen starten. Volgens een woordvoerder van de prins is zijn rol een 'passieve investeerder die zijn geld in onroerend goed belegt als pensioenvoorziening'.

'Vastgoedcowboy'
Vanuit de politiek wordt verontwaardigd gereageerd op de berichtgeving. Woon-wethouder Laurens Ivens noemt het artikel 'ontluisterend'. 'Hoe een vastgoedcowboy zich weinig aantrekt van de rechten en noden van huurders', zegt hij op Twitter. Ook PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman is niet blij. Ze zegt dat het tijd is om 'flink in te grijpen'. 'Moraliteit ver te zoeken', plaatst zij eveneens op Twitter. Moorman wil nu een hoorzitting met de prins erbij.

Ontluisterend artikel over hoe een vastgoedcowboy zich weinig aantrekt van de rechten en noden van huurders. https://t.co/y3aH9wB5Ix

— Laurens Ivens (@LaurensIvens) November 18, 2017

Dit maakt zo pijnlijk duidelijk dat wie veel bezit meer ontvangt en wie weinig heeft steeds minder krijgt. En dat zelfs een prins dat blijkbaar doodnormaal vindt. Moraliteit ver te zoeken. Tijd om flink in te grijpen. https://t.co/FnCXnxHeqs

— Marjolein Moorman (@MarjoleinMoor) 18 november 2017

Nodig om nu echt snel alles uit kast te halen om beleggers te weren die huizen opkopen en prijzen opdrijven. Ik wil dat we snel hoorzitting organiseren. Prins Berhard ook welkom om uitleg te komen geven hierover. https://t.co/Rf0bIKGCCz

— Marjolein Moorman (@MarjoleinMoor) November 18, 2017