Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Drukte op kraamafdelingen kan gevaarlijke situaties opleveren'

18 november 2017, 17.51 uur · Aangepast 18 november 2017, 19.54 uur · Foto: Stockfoto Flickr.com / Thomas

Het is enorm druk op de Amsterdamse verloskunde-afdelingen. Ouders weten soms, terwijl de bevalling al begonnen is, niet in welk ziekenhuis zij terecht kunnen. Verloskundigen trekken aan de bel, want het leidt tot gevaarlijke situaties.

De drukte op de kraamafdelingen van Amsterdamse ziekenhuizen is niet nieuw. Soms moeten ouders uitwijken naar een andere stad en vinden ze het jammer dat hun kindje niet Amsterdam als geboorteplaats in zijn of haar paspoort krijgt. Maar komen ook serieuze problemen bij kijken, blijkt uit onderzoek van De Monitor.

Lees ook: Vrouw moest bevallen in Hoofddorp: 'Ik baal dat mijn dochter geen Amsterdamse is'

Het televisieprogramma ondervroeg ruim 1200 verloskundigen uit heel Nederland naar thematiek en een kwart van hen spreekt van 'ronduit gevaarlijke situaties'. Zelfs in 'medische situaties' sturen ziekenhuizen vrouwen die al aan het bevallen zijn van deur tot deur. Een ziekenhuisverloskundige spreekt van onveilige zorg: 'Daarbij krijgt de patiënt regelmatig niet de zorg die ze verdient tijdens een life event als een bevalling.'

Lees ook: Verloskamer ziekenhuis Amstelveen wil Amsterdams grondgebied: 'Ouders willen Amsterdammertje'

Zorgverzekeraars zeggen de signalen niet te herkennen. Ook volgens minister Bruno Bruins (medische zorg) zijn er 'tot op heden geen signalen' over dat de patiëntveiligheid in gevaar is geweest.