Start van hoofdcontent

Stad

nl

D-day: Komt het prestigieuze Medicijnagentschap naar Amsterdam?

20 november 2017, 11.39 uur · Aangepast 20 november 2017, 16.14 uur

Amsterdam zou een van de belangrijkste kanshebbers zijn als nieuwe thuishaven voor het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en vanavond wordt duidelijk of dat ook echt gaat gebeuren. Het bedrijf, waar zo'n 900 mensen werken zit nu nog in Londen, maar door de Brexit moet het verhuizen naar een andere stad in Europa.

Voor Amsterdam zouden Bratislava, Barcelona, Milaan en Kopenhagen de belangrijkste concurrenten zijn. De Europese Unie besluit vanavond door middel van een stemming naar welke stad het toonaangevende bedrijf op de medicijnmarkt zal verhuizen. En als het naar Amsterdam komt zal zo goed als zeker zo'n 65 procent van de hooggekwalificeerde personeel mee verhuizen.

Wouter Bos
Voor Nederland speelt ex-politicus en thans bestuursvoorzitter van het VUmc Wouter Bos een hele belangrijke rol. Hij is door het ministerie van VWS ingehuurd om als lobbyist het medicijnschap naar Amsterdam te halen. Bos leidt de Amsterdamse lobby, is er nu een half jaar mee bezig en doet dat voor 4000 euro bruto per maand. 

Lees ook: 900 medewerkers van medicijnagentschap krijgen hulp bij vinden woning

Miljarden
Kenner noemen het van groot economisch belang dat het agentschap naar de stad komt omdat het om veel werkgelegenheid in een hoogwaardig segment gaat. De EMA bepaalt welke medicijnen toegang krijgen op de Europese markt van 500 miljoen mensen. Het bedrijf beoordeelt rapporten en studies van de farmaceutische industrie over hoe het medicijn werkt en ook wat de bijwerkingen zijn.

Voor farmaceutische bedrijven is toegang tot de medische markt natuurlijk van levensbelang omdat ze zelf de prijs van het medicijn mogen bepalen en er dus miljoenen, soms zelfs miljarden mee kunnen verdienen. Het EMA beslist ook over markttoetreding van dierengeneesmiddelen.

Anoniem
Wouter Bos heeft dus geprobeerd stemmen voor Amsterdam te winnen en of dat ook gelukt is horen we in de loop van de avond. Die stemming is anoniem, na afloop worden de stembriefjes verbrand.