Start van hoofdcontent

Stad

nl

Basisschoolkinderen moeten programmeren: 'Je leert creatief nadenken'

21 november 2017, 20.07 uur · Aangepast 21 november 2017, 22.16 uur

Deze week is er extra aandacht voor programmeren op basisscholen, want het is de week van de mediawijsheid. De week draait om aandacht voor online gedrag en mediawijze vaardigheden.

Bij de kinderen op de Piet Heinschool staat de programmeerles al een tijdje op het rooster. Zij krijgen er al een jaar les in. Intussen bouwen ze zelfs hun eigen game.

Hersenen uitbreiden
Wat is programmeren eigenlijk? Daar hebben de kinderen zelf een goed antwoord op: 'Programmeren is dat je een apparaat vertelt wat hij moet doen.'

En ze hebben er veel plezier in, maar niet alleen omdat ze met onder andere met computerspelletjes bezig zijn: 'Je leert creatief nadenken en je hersenen verder uitbreiden dan het al is.'

Landelijk verplicht
In het regeerakkoord staat dat kinderen op de basisschool verplicht les moeten krijgen in programmeren. Voor veel scholen zal dit een nieuw vak zijn.

Amsterdam is al aardig op weg. De gemeente biedt scholen namelijk een speciaal programmeerprogramma aan. Bijna de helft van alle scholen in de stad heeft hier al gebruik van gemaakt.