Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Syrische IS-strijder bezocht bijeenkomst in debatcentrum De Balie'

24 november 2017, 08.01 uur · Aangepast 24 november 2017, 08.40 uur · Foto: Google Maps

Een 31-jarige man die in Syrië vocht aan de zijde van terreurgroep IS heeft een bijeenkomst in debatcentrum De Balie bezocht. De man werd herkend door leden van de Syrische actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently.

Volgens de Volkskrant is het (voor zover bekend) de eerste keer dat een Syrische IS-strijder opduikt in Nederland. De man zou met valse papieren in ons land verblijven.

Zwaar geval
Bronnen rond de veiligheidsdiensten bevestigen het voorval aan de krant. Zij noemen de man een 'zwaar geval'. Hij bezocht De Balie op 14 september tijdens een geheim bezoek van Raqqa is Being Slaughtered Silently aan het debatcentrum. Leden van de actiegroep waren aanwezig voor een gesprek over hun film over hun werk.

'We hebben geprobeerd een foto van hem te maken, maar dat wilde hij niet. Hij is naar buiten gevlucht', zegt een van hen. Directeur Yoeri Albrecht van De Balie is 'behoorlijk geschrokken' door het incident.

Leden van Raqqa is Being Slaughtered Silently worden ernstig bedreigd door leden van IS. Ze verblijven op geheime locaties in Nederland en Duitsland.