Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zwarte Pieten in de Stopera: 'Wij zien dit als levensovertuiging'

30 november 2017, 17.10 uur · Aangepast 30 november 2017, 17.49 uur

'Dit hoort bij ons, dit is een traditie. Het hoort bij onze manier van leven', betoogt een van de protestpieten in de Stopera vanmiddag. De Piet nam samen met wat andere betogers plaats op de publieke tribune in het stadhuis, maar werd weggestuurd. 'Tegenwoordig lijkt het wel of je als Zwarte Piet een gevaarlijk iemand bent.'

De fractie van Groenlinks liep de raadszaal uit, de raadsvergadering werd stilgelegd en de Pieten werden weggestuurd. 'Wij gaan hier nog wel op reageren', zegt een van hen. 

Lees ook: Zwarte Pieten van publieke tribune gehaald tijdens raadsvergadering

De groep is van 'Zwarte Piet Actiegroep' en kent ongeveer negen leden. Naast Amsterdam hebben ze ook al protestacties gevoerd in Utrecht en Dordrecht. 'We komen overal waar Zwarte Piet wordt bedreigd', aldus een van de leden. Ze protesteren tegen de verandering die Piet, onder meer in Amsterdam, doormaakt.

'Piet was overal welkom'
Het bezoekje aan de Stopera was van korte duur. De groep mocht niet meer terugkeren omdat ze 'onherkenbaar' zouden zijn. 'Een paar jaar geleden was Zwarte Piet overal welkom. Toen kon je in de raad gaan zitten, in scholen', zegt een van de Pieten.

Lees ook: Sylvana Simons thuis opgezocht door voorstanders Zwarte Piet

De groep voelt zicht gediscrimineerd en zegt zeker nog van zich te gaan laten horen.