Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Choho onder vuur: motie van afkeuring

1 december 2017, 00.02 uur · Aangepast 1 december 2017, 01.07 uur

De voltallige oppositie heeft een motie van afkeuring ingediend tegen wethouder Choho (bestuurlijk stelsel). 'Dit is het lelijkste wat ik in acht jaar heb meegemaakt', klinkt het in de raadszaal.

De motie bleef niet overeind omdat de coalitie van VVD, SP en D66 achter de wethouder bleef staan. De oppositie vindt het plan van een nieuw bestuurlijk stelsel een 'gedrocht'. In het nieuwe stelsel verschuift de macht grotendeels van het stadsdeel naar de Stopera. Stadsdeelcommissies krijgen veel minder macht en enkel een adviserende rol.

GroenLinks komt namens voltallige oppositie met motie van afkeuring voor wethouder Choho #bestuurlijkstelsel

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) November 30, 2017

'De herziening van het bestuurlijk stelsel is qua inhoud, proces en uitwerking ver onder de maat', aldus de partijen. 'Het voorstel ondergraaft de democratische legitimiteit van het Amsterdamse bestuur.'

Een adviescommissie
Ondanks de motie van afkeuring kwam de verandering van het bestuurlijk stelsel er doorheen. De volledige coalitie was voor de verandering.

Stadsdeelcommissies blijven stadsdeelcommissies, maar de machtsverhouding gaat verschuiven. De commissie heeft nu nog een eigen budget en mag zelfstandig besluiten nemen. Die rechten verdwijnen volledig. Het wordt een adviesclubje waarin iedereen terecht kan komen. Van politicus tot actieve buurtbewoner, iedereen kan zich verkiesbaar stellen om vervolgens advies te mogen geven aan de 'echte' gemeenteraad.

Lees ook: Stadsdeelcommissie wordt 'tandeloze tijger' na gemeenteraadsverkiezingen