Start van hoofdcontent

Stad

nl

Techsector kampt met tekort talenten: 'Verhaal van startups moet anders verteld worden'

1 december 2017, 18.53 uur

Webdeveloper, biomedisch technoloog of software-ontwikkelaar. De stad kampt met een tekort aan talenten in de techwereld. En dat terwijl Amsterdam op het punt staat een van de grootste startup-steden te worden. Veel mensen worden nu uit het buitenland gehaald, en dat kan anders, zeggen mensen uit de sector.

De ICT-sector, inmiddels al goed voor 60.000 banen, groeit als kool. Veel werknemers komen niet uit de buurt. En dat is jammer vinden ze bij startup-kantoor TQ. Het verhaal van het werken bij startups moet anders verteld worden, vinden ze daar.

'Ik denk dat het voor heel veel mensen niet echt zichtbaar is, maar er wordt hier echt de wereld veranderd. Het enige wat wordt verteld is: 'Oh, ga naar AirBnb om iets anders te boeken dan een hotelkamer en gebruik WhatsApp om een berichtje te sturen naar je vrienden.'

Lees ook: Snelgroeiende techsector goed voor 60.000 banen

Omscholing
Bij Codaisseur proberen ze iets aan het tekort te doen. Het bedrijf schoolt mensen in tien weken om tot webdevelopers en bezorgt de nieuwe ict'ers ook nog eens werk. Sinds 2016 hebben zij zo'n honderd mensen aan een baan geholpen in de techsector.

'Ik zat al een tijdje vast in dezelfde baan, werkte bij een snackbar. Het typische verhaal van wel meer willen, maar eigenlijk een beetje vastzitten. Mijn beeld erbij was heel droog materiaal en een beetje nerdy, om het zo maar te zeggen, maar het is echt het omgekeerde. Het gaat veel meer om problemen oplossen en hoe doe je dat, en hoe kom je tot een eindoplossing', vertelt Joost Calis die via het bedrijf aan een baan kwam.