Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bestelbus Ronny gestolen van beveiligde parkeerplaats: 'Hoe kan dat?'

1 december 2017, 19.25 uur · Aangepast 1 december 2017, 20.31 uur

'24/7 cameratoezicht en je kunt met een gerust hart op reis nu je auto veilig op Schiphol staat.' Zo maakt de luchthaven reclame voor het langparkeren op P3. Maar zo veilig is dat helemaal niet. Toen Ron Streyl terugkwam van een weekje vakantie, bleek zijn Volkswagenbus te zijn gestolen.

Voorafgaand aan zijn reis zette Ronny z'n dure bus op P3 bij Schiphol in de veronderstellig dat die daar veilig stond. Een goede week later bleek die spoorloos verdwenen. Ronny meldde zich bij de marechaussee, maar die geloofde hem niet. Als goedmakertje kreeg hij nog wel z'n parkeergeld terug. Zeg maar 30 euro in totaal.

Lees ook: Gestolen kistje met familiegeschiedenis terug: 'Het doet me heel wat'

'Ik kreeg aanvankelijk te horen dat ik me waarschijnlijk had vergist in de plek waar ik mijn auto had neergezet. Nou, mooi niet. We hebben nog anderhalf uur gezocht, maar hij was echt verdwenen', zegt Ronny tegen AT5. 'Toen ik daarna Schiphol aansprakelijk stelde, wees die mij op het eigen risico. Als ik dat van tevoren had geweten, had ik m'n auto wel ergens anders geparkeerd'.

Beelden onbruikbaar
Vergelijkbare bussen, met meer kilometers op de teller en minder opties, kosten al gauw 25.000 euro. De kans dat Ronny z'n bus ooit nog terugziet, is niet heel groot. Ook omdat de camerabeelden in de parkeergarage onbruikbaar zijn volgens de marechaussuee. 'De camera's hangen te hoog', zegt Ronny, 'maar hoop op z'n minst op een onderzoek naar hoe dit mogelijk is geweest. Om herhaling te voorkomen'.

Lees ook: Merkbrillen gestolen bij ramkraak Pearle in Noord

De marechaussee wil niets onder de zaak kwijt, behalve dat er een onderzoek loopt. Of de beelden überhaupt zijn bekeken, wil een woordvoerder niet zeggen. Schiphol laat weten het incident te betreuren en heel serieus te nemen. De luchthaven zegt - ondanks het cameratoezicht - niet te kunnen garanderen dat er af en toe personen komen die daar geen auto hebben geparkeerd.