Start van hoofdcontent

Stad

nl

PVV stelt Kamervragen over nieuwe 'megamoskee' in Noord

5 december 2017, 11.10 uur · Aangepast 5 december 2017, 12.41 uur

De PVV stelt Kamervragen naar aanleiding van de geplande komst van een grote moskee in Noord. Politicus Machiel de Graaf schrijft op Twitter: 'Geen megamoskee in Amsterdam-Noord! Invloed van Erdogan terug naar nul.'

De Boven IJ-moskee, zoals het gebedshuis gaat heten, zal naar verwachting binnen een paar jaar herrijzen in de wijk Elzenhagen Zuid. Het moet de grootste moskee van de stad worden en één van de grootste van het land.

De moskee is een fusie tussen de Emir Sultan-moskee en de Kuba-moskee. Beide moskeeën kampen met ruimtegebrek in hun huidige gebedshuis. Het bestemmingsplan voor de nieuwe moskee is inmiddels aangenomen.

Kamervragen
De Kamervragen van de PVV worden gesteld na berichtgeving van NRC. Die krant constateerde afgelopen vrijdag dat de komst van de moskee nauwelijks op verzet stuitte. 

Geen megamoskee in Amsterdam-Noord!
Invloed van Erdogan terug naar nul.

Als we ons land willen behouden, moeten we deïslamiseren.

Kamervragen met @geertwilderspvv pic.twitter.com/eTenz9FKoR

— Machiel de Graaf (@GraafdeMachiel) December 5, 2017

De Graaf en partijleider Geert Wilders willen van de ministers van SZW en Veiligheid & Justitie weten of zij de mening van de PVV delen dat 'er geen gematigde islam bestaat' en dat de islam 'niet moet worden vergroot, maar tot nul moet worden teruggebracht'. 

'Bespoedigt radicalisering'
De partij stelt dat de komst van de moskee 'het proces van islamisering en radicalisering bespoedigt' en vraagt de ministers de bouw van de megamoskee tegen te houden.

Ook Forum voor Democratie-fractievoorzitter Thierry Baudet liet op Twitter weten tegen de komst van de moskee te zijn.

#fvd wel. @ANanninga @YerRamautarsing https://t.co/2VNjM2ywU4

— Thierry Baudet (@thierrybaudet) 4 december 2017