Politiek

NL
V

D66: 'Amsterdam is een open stad, expats zijn een aanwinst'

5 december 2017, 12.57 uur · Aangepast 5 december 2017, 14.23 uur

D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig vergelijkt de toestroom van expats met de immigranten die Amsterdam groot maakten in de Gouden Eeuw. Dat doet hij in gesprek met de Britse nieuwsdienst Reuters.

Reuters nam de enorme toename van het aantal expats in de stad onder de loep. In 2015 kwamen er ruim 77.000 expats naar de stad, ten opzichte van zo'n 39.000 in 2009. Ook bleek onlangs uit cijfers van het CBS dat jonge gezinnen de stad verlaten en nieuwkomers met name alleenstaanden en expats zijn. Met de komst van Brexit-verlaters neemt dat aantal hoogstwaarschijnlijk verder toe.

Lees ook: Expats veroveren de stad: 'Ze betalen zo 1700 euro huur'

Omdat expats belastingvoordelen krijgen van de Nederlandse overheid en door hun werkgever geholpen worden bij huisvesting, zouden zij de koop- en huurprijzen op de woningmarkt opdrijven. Daarnaast heeft het gevolgen voor de sociale cohesie in een stad die al te maken heeft met veel tijdelijke, internationale bezoekers.

Vervangen van de bevolking
In het artikel komen Amsterdammers aan het woord die zich zorgen maken over de komst van nog meer expats. Ook Jan Rath, hoogleraar stadssociologie aan de Universiteit van Amsterdam, komt aan het woord over de stijgende huizenprijzen en het effect op de arbeidsmarkt. 'Je zou kunnen zeggen dat wat er gaande is... eigenlijk het vervangen van de bevolking is', zegt hij tegen Reuters.

Lees ook: Jonge gezinnen verlaten massaal de stad

Maar volgens D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig valt dat allemaal wel mee. 'Amsterdam is altijd een open stad geweest', zegt hij. 'Daarom heb ik er zo'n moeite mee als mensen zeggen dat nieuwkomers die ook Amsterdammer willen worden een bedreiging zijn. Ik denk dat ze een aanwinst zijn.'

Het hele artikel is hier te lezen.