Start van hoofdcontent

Stad

nl

Luchtzuiverende bankjes van 2 ton zijn 'symptoombestrijding'

5 december 2017, 17.28 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

Vorige week werd hij onthuld: de eerste van acht luchtzuiverende CityTrees op de Valkenburgerstraat. Het is een bankje met een muur van mos van wel 16 vierkante meter, en hij zou net zo veel viezigheid uit de lucht moeten halen als 275 bomen. Maar experts betwijfelen dat.

De Valkenburgerstraat is een van de meest vervuilde straten van de stad, dus er wordt hard gezocht naar een manier om de lucht er schoner te krijgen. Toch gaf wethouder Pieter Litjes van Verkeer zelf al bij de onthulling toe dat de CityTree, een project dat de stad 200.000 euro kost, niet de oplossing zal zijn. De bankjes zijn symptoombestrijding, zei hij, uiteindelijk moet het verkeer schoner worden.

Lees ook: Uitlaatgassen-slurpende 'boom' onthuld in Centrum

En experts geven hem daarin in het Parool groot gelijk. Zo noemt hoogleraar luchtkwaliteit aan de Wageningen Universiteit Maarten Krol het wetenschappelijk bewijs voor de werking 'bijzonder mager'. Zijn collega, Bert Heusinkveld, zegt tegen de krant dat de mosmuren 'afleidingsmanouvres' zijn voor het echte probleem, en dat het effect op de lucht minimaal is.

Experimenteren is nodig
Toch wil Litjens de hoop niet te snel opgeven. Deze bankjes zijn misschien niet een echte oplossing, maar volgens de wethouder zijn de wegen in de stad hard nodig om winkels te bevoorraden. Hij juicht experimenten als de CityTree daarom toe, in de hoop dat er uiteindelijk eentje zal slagen.