Start van hoofdcontent

Stad

nl

Extreem-rechts wil op dag Februaristaking door stad marcheren

7 december 2017, 19.41 uur · Aangepast 8 december 2017, 00.04 uur

De ultranationalistische actiegroep Pegida wil op dezelfde dag als de Februaristakingherdenking door de stad marcheren.

Op 25 en 26 februari 1941 werd er op initiatief van de Communistische Partij Nederland (CPN) gestaakt in de stad. Het was het enige openlijke verzet tegen de jodenvervolging tijdens de oorlog. De Duitsers schoten met scherp op de actievoerders. Negen van hen overleden tijden de staking en meer nog werden later ter dood veroordeeld.

Lees ook: De Februaristaking, een unieke actie tegen de bezetter

Nog ieder jaar wordt op 25 februari de Februaristaking bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein herdacht. Maar komend jaar wil ook de uit Duitsland overgewaaide, extreem-rechtse beweging Pegida de straat op die dag. De club wil namelijk aantonen dat er in Nederland met twee maten gemeten wordt.

Vipbehandeling
Pegida wil zich om 13.00 uur op het Spui verzamelen en dan 'met mars' naar het Vondelpark. De organisatie verwacht 'dezelfde vipbehandeling' als de tegenstanders van Zwarte Piet die onlangs bescherming van de politie kregen toen zij in Dokkum wilden demonstreren. 'We gaan zien of gemeente Amsterdam na schandalige vertoning bij eerdere Pegida-demonstraties, ons nu wel gaat beschermen en Pegida dezelfde rechten geeft!!', staat er op social media.

Pegida wil bij demonstratie 25.02.18 @AmsterdamNL dezelfde V.I.P behandeling als #KOZP afgelopen weekend kreeg!
-100% beveiliging dat geen tegendemonstranten ook maar in de buurt komen van Pegida.
-Veilig komen/gaan van de demonstranten naar demonstratie @AT5 @geenstijl pic.twitter.com/SiKGyjUIcI

— Pegida Nederland (@PegidaNederland) December 7, 2017

Vorig jaar demonstreerde Pegida bij de Stopera. Die manifestatie verliep onrustig omdat er veel meer tegendemonstranten op de been waren. Uiteindelijk moest het protest stoppen omdat er een verdachte pakketje gevonden werd.

SP-lijsttrekker en wethouder Laurens Ivens vindt de aangekondigde demonstratie van Pegida 'volstrekt respectloos'.

Volstrekt respectloos. Amsterdam herdenkt die dag de helden die voor een solidaire samenleving knokten. Ongeveer alles wat Pegida niet is. https://t.co/vRgS8iGe9x

— Laurens Ivens (@LaurensIvens) December 7, 2017