Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat vandaal koosjer restaurant: 'Hij wilde aandacht vragen voor situatie Palestina'

8 december 2017, 14.30 uur · Aangepast 11 juli 2018, 19.46 uur

De man die vastzit voor de vernieling van een Israëlisch restaurant aan de Amstelveenseweg, heeft een volledige bekentenis afgelegd. Hij had naar eigen zeggen geen antisemitisch motief, maar handelde uit wanhoop over de situatie in Palestina.

Willem van Vliet, de advocaat van de verdachte, bevestigt berichtgeving van Het Parool hierover. Hij ontkent dat er sprake was van terrorisme bij zijn cliënt. 'Sterker nog, hij stelt dat het volgens zijn geloof strikt verboden is om personen geweld aan te doen. Hij zegt enkel te wensen dat iedereen, dus ook Palestijnen, gebruik kunnen maken van de rechten die eenieder komen'.

'Hij heeft gezegd dat hij heeft gehandeld uit een wanhoopsdaad', voegt de advocaat er nog aan toe. 'Hij wilde aandacht vragen voor de huidige situatie in Palestina.' De dader is een Palestijn die met een tijdelijke verblijfsvergunning al enkele jaren in Amsterdam verblijft.

Van Vliet zegt dat zijn cliënt handelde uit wanhoop over de 'zijns inziens mensonterende dagelijkse situatie in Palestina'. De verdachte zit nog vast. Hij wordt verdacht van vernieling en het stelen van een Israëlische vlag uit de zaak.

AT5