Start van hoofdcontent

Stad

nl

Atelierspand aan Lauriergracht dreigt verkocht te worden door gemeente

12 december 2017, 18.13 uur · Aangepast 12 december 2017, 21.27 uur

Al bijna zestig jaar zijn er kunstenaars en andere creatievelingen werkzaam in het atelierspand aan de Lauriergracht. Maar de gemeente dreigt nu het eerste atelierspand van de binnenstad te gaan verkopen.

'De huur werd opeens niet meer verlengd', zo vertelt vioolbouwer Ronald de Jongh. Hij huurt, samen met 32 andere kunstenaars en ambachtslieden, een ruimte in het atelierspand. 

Ze kregen tien dagen geleden te horen dat het pand mogelijk verkocht zou worden. 'We moesten zelf gaan navragen bij de afdeling Vastgoed hoe het ervoor stond', aldus De Jongh. Inmiddels zijn de huurders te weten gekomen dat ze er mogelijk eind volgend jaar uit worden gezet.  

Niet gemakkelijk
De Jongh is strijdvaardig, maar is bang dat 'het niet gemakkelijk zal zijn' om het besluit tegen te houden. Om steun te krijgen voor de zaak, heeft hij samen met de andere creatievelingen de Facebookpagina Behoudt Lauriergracht 6 opgericht. 

Het atelierspand is niet het enige gebouw dat verkocht dreigt te worden. De gemeente heeft een voordrachtlijst opgesteld met vastgoedpanden die mogelijk verkocht gaan worden. In totaal zou dit de gemeente zo'n 250 miljoen euro op moeten leveren.

Toekomst
Wethouder Simone Kukenheim beslist uiteindelijk over de toekomst van het pand. Naar verwachting maakt zij eind deze week bekend of de verkoop doorgaat. Kukenheim wil voorlopig nog niet reageren op de zaak.