Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Minder geluidsbelasting dankzij nieuw evenementenbeleid

13 december 2017, 23.41 uur · Aangepast 13 december 2017, 23.58 uur

De gemeente heeft in de afgelopen maanden het evenementenbeleid in de stad kritisch tegen het licht gehouden. Met behulp van inspraakavonden en onderzoek moest er een eerlijker beleid komen dat voor iedereen in de stad aanvaardbaar is.

Die inspraakavonden leverden wel 300 reacties op, en de burgemeester schrijft dat het lastig is om iedere inwoner van Amsterdam tevreden te houden. De één zal zich bij een festival vooral storen aan het geluid, de ander zal het een culturele verrijking vinden. 

Minder hoge geluidsbelasting
Om de evenementen toch voor iedereen aanvaardbaar te houden, is ervoor gekozen om het aantal dagen met een hoge geluidsbelasting in de stad te verminderen. Ook zijn er op zestien locaties, waaronder het Sarphatipark en het Erasmuspark, geen evenementen met een hoge geluidsbelasting meer toegestaan.

Lees ook: Bewoners starten actiegroep tegen festival: 'Ik word er beroerd van'

Op maar een paar plekken in de stad is groei voor evenementen mogelijk. Vanaf volgend jaar kunnen evenementen ook terecht op Blijburg, bij de Tuinen van West en op de Zuidas. Door daar ook festivals toe te staan, krijgen nieuwe organisatoren en evenementen ook een kans.

Proef in havengebied
De burgemeester maakt ook duidelijk dat de proef met het festivalterrein N1 in het havengebied doorgaat. Er kwamen veel tegengeluiden uit de omgeving, mensen vonden vooral dat het nieuwe festivalterrein voor veel geluidsoverlast zorgde. Toch worden er tot juli 2018 nog maximaal 6 evenementen georganiseerd zodat de 'geschiktheid van het terrein in de praktijk kan worden getest'.