Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Studenten starten crowdfundactie voor boek 'emotionele oliebollenbakker' Alfred

15 december 2017, 11.15 uur · Aangepast 15 december 2017, 11.47 uur

Hij is misschien wel de beroemdste (oliebollen)bakker van Amsterdam; Alfred Kroeze. Vorig jaar werd hij een landelijke bekendheid nadat het AD zijn oliebollen als 'zeer slecht' bestempelde.

Alfred reageerde, voor de camera van AT5, zeer geëmotioneerd op deze beoordeling. De tranen van Alfred bewogen tientallen (bekende) Amsterdammers om naar de bakkerij aan de Ferdinand Bol te fietsen en dáár oliebollen te kopen. Ook via social media stroomden de steunbetuigingen binnen.

Deze opvallende gang van zaken wekte de interesse twee Rotterdamse studenten. Leon Spekken en Tom Hoefnagels, studenten aan de Willem de Kooning Academie, gingen in gesprek met Alfred én zijn collega's en besloten hier uiteindelijk een boek van te maken.

'Met dit boek hopen wij mensen het inzicht te geven dat, wat voor ons maar een oliebol is, voor Alfred zijn leven betekent. Een verhaal van een man met een passie', stellen de auteurs. 

Maar, voor Amsterdammers Alfreds verhaal kunnen lezen is er nog een behoorlijk bedrag nodig. Het boek is geschreven, maar moet nog worden gedrukt. En dit is niet gratis. 'Tot nu toe hebben we de kosten aardig kunnen beperken aangezien het boek grotendeels door onszelf gemaakt is. Het boek ligt klaar, maar nu nog het drukken', aldus de schrijvers.

In totaal is ruim vijfduizend euro nodig om de drukpersen aan het werk te krijgen. Via deze crowfdfundpagina hopen Tom en Leon het benodigde geld snel bij elkaar te krijgen, zodat iedereen nog vóór de jaarwisseling het verhaal van Alfred kan lezen.