Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

VVD-kamerlid door het stof na razzia-vergelijking wethouder Ivens

16 december 2017, 14.49 uur · Aangepast 16 december 2017, 15.16 uur · Foto: AT5

Tweede Kamerlid Wybren van Haga gaat door het stof over de woorden waarmee hij vanochtend in Het Parool de werkwijze van wethouder Laurens Ivens vergeleek. Hij betichtte de wethouder ervan bij de bestrijding van illegale verhuur 'een soort razzia' te hebben gehouden.

Van Haga reageerde in Het Parool op de aantijgingen dat hij panden verhuurt aan meer mensen dan is toegestaan. Sinds begin dit jaar dienen pandeigenaren een vergunning aan te vragen als er meer dan twee mensen op een adres wonen. 

Het voormalig Haarlemse raadslid bezit via zijn bv's meer dan honderd adressen in de stad, schrijft de krant. Hij schat zelf in dat er op zo'n 'zeven op acht ervan te veel huurders zitten zonder dat hij daarvoor een vergunning heeft'. 

Op de vraag waarom hij die vergunning niet heeft aangevraagd toen bekend werd dat Amsterdam de regels zou aanpassen, verklaart hij dat zijn huurders de panden moeten verlaten om te kunnen verbouwen en zo aan de gestelde criteria te voldoen.  

'Een soort razzia'
Van Haga laat de krant weten dat hij rekening had gehouden met een overgangssituatie, waarin de gemeente niet direct zou gaan controleren of de regels nageleefd worden. 'Toen bleek dat wethouder Laurens Ivens een soort razzia had gehouden.' 

Inmiddels beseft Van Haga dat die opmerking ongepast was en neemt woorden terug. 'Vanochtend in Het Parool maakte ik een ongepaste vergelijking richting wethouder Ivens', schrijft hij. 'Dat had ik niet moeten doen. Excuses daarvoor.'

'Gelukkig beseft hij zelf dat dit een zeer slecht gekozen term is', reageert Ivens. 'Het is totaal buiten alle proporties.' Bovendien wijst Ivens de beschuldiging dat de gemeente willekeurig op jacht is naar illegale verhuur van de hand. 'Er moet eerst een melding van overlast gedaan worden.'

Vanochtend in Het Parool maakte ik een ongepaste vergelijking richting wethouder Ivens. Dat had ik niet moeten doen. Excuses daarvoor.

— Wybren van Haga (@WybrenvanHaga) December 16, 2017