Start van hoofdcontent

Stad

nl

Groot tekort aan sportvelden: 'sportnorm' moet tij keren

16 december 2017, 17.31 uur · Aangepast 19 december 2017, 16.13 uur

Evert Jan de Vries, secretaris van AHC IJburg, weet er alles van: een groot tekort aan sportvelden bij zijn club. Ook bij veel andere sportverenigingen, in voornamelijk de nieuwe wijken, kunnen ze maar nauwelijks aan de behoefte van inwoners voldoen. Daarom benadrukt de Amsterdamse sportraad met een nieuw advies nogmaals de noodzaak van de komst van een 'ruimtelijke sportnorm'.

In IJburg begonnen ze ooit met één veldje, dat werden er twee en inmiddels zijn dat er al veel meer. 'Maar de wijk is altijd harder gegroeid dan wij', vertelt De Vries. 

Wel huizen, geen sportvelden
De sportnorm moet er nu voor gaan zorgen dat er genoeg sportgelegenheid is in wijken als IJburg. 'We willen voldoende voorzieningen realiseren om aan de sportbehoefte te kunnen voldoen', aldus Robert Geerlings, voorzitter van de raad. Sportwethouder Eric van der Burg herkent de problemen. 'Als er zoveel huizen worden bijgebouwd, dan horen daar ook sportvelden en zwembaden bij', zegt hij. Die zijn er tot dusver nog wel eens bij ingeschoten dus.

Lees ook: 'Maak van weinig gebruikte sportvelden hockeyvelden'

Voor nu zitten ze bij AHC IJburg nog ruim onder die nieuwe sportnorm. 'We komen echt velden tekort', vertelt de voorzitter. 'Als we samen met de gemeente aan de oostkant voor voldoende capaciteit kunnen zorgen, dan heb ik er vertrouwen in.'

Hele gemeenteraad voor
De sportnorm ligt als advies bij de gemeenteraad die er samen met de Sportraad vorm aan moet gaan geven. Wethouder Van der Burg verwacht dat de norm er op korte termijn gaat komen. 'Het voorstel wordt gesteund door de gehele gemeenteraad', besluit hij.

AT5