Start van hoofdcontent

Ajax

NL
V

AZ-supporters scanderen antisemitisch spreekkoor: 'Joden branden het best'

17 december 2017, 19.35 uur · Aangepast 18 december 2017, 00.05 uur

Fans van AZ hebben zich van hun schofterige kant laten zien tijdens het duel zondagmiddag tegen Ajax. Vlak na het doelpunt van Ajax kwamen er antisemitische teksten uit de kelen van Alkmaarse supporters.

'Mijn vader zit bij de commando's, mijn moeder zit bij de SS. Samen verbanden ze joden, want joden die branden het best', galmde het. Op sociale media wordt schande gesproken over de teksten.

Lees ook: Ajax knokt zich met kunst en vliegwerk naar knappe overwinning op AZ

Het spreekkoor klinkt op een beladen moment voor de joodse gemeenschap. Binnenkort is de start van de Chanoeka-viering, oftewel het 'lichtjesfeest'. Een zware delegatie is onder meer vanuit Den Haag afgereisd om steun te betuigen aan de joodse gemeenschap. Die voelt zich bedreigd nadat een man vorige week een ruit van een Israëlisch restaurant vernielde.

pic.twitter.com/hSGddZxVRm

— De vader van Özil (@VadervanOzil) 17 december 2017

Het #az publiek met schandalige spreekkoren. Iets met joden die het beste branden en een vader die bij de SS werkte. #azaja #knvb @KNVB

Reactie AZ
Zondagavond reageerde de Algemeen Directeur van de AZ, Robert Eenhoorn: 'Als club distantiëren wij ons van het gedrag van deze groep supporters'. Volgens Eenhoorn zijn er direct maatregelen genomen tegen de bewuste groep supporters. 'Onze veiligheidscoördinator anticipeerde door het ‘antispreekkorenbeleid’ op de schermen te tonen. Ook zijn stewards het bewuste vak ingegaan om de supporters rechtstreeks aan te spreken.'