Negen autobranden in drie kwartier door dezelfde dader: 'Dan ben je als bezetene rondgereden'

De politie heeft beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe een man in de nacht van dinsdag 19 op woensdag 20 september in een carport van het politiebureau aan de James Wattstraat een politieauto in de fik steekt. Maar daar blijft het niet bij: binnen drie kwartier steekt hij behalve de politieauto nog eens acht voertuigen in Oost in brand.

Het spoor van vernieling begint in de James Wattstraat, waar de verdachte behalve de politieauto ook twee andere auto's in brand steekt. Waar agenten er in slagen het vuur bij het linker achterwiel van het dienstvoertuig snel te blussen, gaan de andere auto's wel volledig in vlammen op. 

'Behoorlijk brutaal'
Rond 00.30 uur slaat de man opnieuw toe, ditmaal in de Linnaeusparkweg. De eigenaar van de auto wordt door een buurman op het vuur geattendeerd, maar kan niet voorkomen dat zijn auto flink beschadigd raakt. Een kwartier later wordt er brand gesticht bij het wiel van een auto in de Linnaeushof. Voordat daar een tweede auto in de fik wordt gestoken, slaat de verdachte ook nog toe in de Fraunhoferstraat. 

Lees ook: Politieauto, touringcar en vijf auto's in brand gestoken in Oost: 'Is er een pyromaan actief?'

De politie noemt het 'behoorlijk brutaal' dat de dader de carport van het politiebureau aan de James Wattstraat is binnengelopen om daar een politieauto in brand te steken en benadrukt dat de eigenaren van de andere auto's zwaar gedupeerd zijn: 'Als je 's nachts ziet dat je auto gedeeltelijk of volledig is uitgebrand, is dat natuurlijk heel vervelend, levert gedoe op, financiële schade, daar zitten mensen gewoon niet op te wachten.'

Mountainbike
De vrijgegeven beelden zijn afkomstig van een beveiligingscamera bij het politiebureau aan de James Wattstraat, waarop te zien is hoe de dader daar op een mountainbike aankomt. Vanwege het korte tijdsbestek waarin de branden zijn gesticht, vermoedt de politie dat de dader 'als een bezetene heeft rondgereden. Misschien is dat opgevallen.'

Volgens getuigen met wie de politie inmiddels al heeft gesproken, is de man tussen de dertig en vijftig jaar oud, heeft een blanke huidskleur en is kaal. Hij droeg de betreffende nacht een lange jas en een donkere spijkerbroek. Wie meer informatie heeft, wordt verzocht zich te melden bij de politie via 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.