Start van hoofdcontent

Stad

nl

Proef met eerste aardgasvrije woningen in Noord

21 december 2017, 21.21 uur · Foto: Pixabay/moerschy

In Noord wordt begonnen met een proef om woningen aardgasvrij te maken. De woningen zullen geleidelijk worden aangesloten op een andere warmtevoorziening.

Er is een conceptlijst gemaakt met 30.000 woningen die geschikt zijn om aardgasvrij te maken. De komende vijf tot zeven jaar zullen 10.000 woningen al wordgen gerenoveerd, zo schrijft de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties aan duurzaamheidswethouder Choho. Nadat de eerste 10.000 woningen zijn gerenoveerd, volgt de rest.

De buurten die de federatie voorstelt aan de wethouder liggen allemaal in Noord. Het gaat om de Van der Pek-/Gentiaanbuurt, de Banne en Loenermarkt. In die buurten zijn de eerste gesprekken met bewoners gevoerd. De komende maanden zullen nog andere buurten volgen, waarvan de bewoners op de hoogte worden gesteld. Andere buurten die in aanmerking komen voor de proef liggen in Nieuw-West en Zuidoost. Welke dit zijn is niet bekend.

Opvallend: in de brief aan de wethouder en het college, die openbaar is, wordt gevraagd om terughoudend te communceren over de pilot. 'Mensen moeten niet via de krant begrijpen dat hun buurt op prioriteitenlijst staat om aardgasloos te worden.' Daarnaast moet er nog technisch onderzoek gedaan worden naar de aardgasalternatieven.