Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente zoekt naar stemmentellers voor 21 maart

8 januari 2018, 14.32 uur · Aangepast 9 januari 2018, 10.55 uur · Foto: Menne Vellinga

De gemeente is op zoek naar extra stemmentellers voor bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Omdat op dezelfde dag ook een landelijk referendum wordt gehouden, zijn er meer tellers nodig dan normaal.

De stemmentellers beginnen op de avond van de verkiezingen om half 9, en werken totdat alle stemmen zijn geteld. Bij het grootste deel van de stembureaus is dat voor middernacht gebeurd. De tellers krijgen een vergoeding van 50 euro.

Cursus
De gemeente vraagt de stemmentellers ook om een vrijwillige trainig te volgen voor het tellen van de stemmen. Die duurt 2,5 uur en daar staat een vergoeding van 25 euro voor tegenover. Cursisten leren alles over de regels in het stembureau, hoe het stemproces werkt en hoe ze het proces verbaal moeten invullen.

Stemmentellers moeten volgens de beschrijving 18 jaar of ouder zijn, Nederlands spreken, een MBO3+-opleiding of hoger hebben, en geen fysieke beperking hebben die tellen op de grond kan verhinderen. Daarnaast wil de gemeente dat de tellers consciëntieus, stressbestendig, flexibel, nauwkeurig en vlot zijn.

Voor de verkiezingen en het referendum op woensdag 21 maart zijn we op zoek naar gemotiveerde tellers voor in een stembureau. Lijkt dit je wat, meld je dan nu aan! https://t.co/q6Rg2iBUdb

— Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) January 8, 2018