Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wie wordt Amsterdammer van het Jaar 2017?

14 januari 2018, 09.49 uur · Foto: Amsterdammer van het jaar

Welke filantropische stadsgenoot verdient het om nog eens extra in het zonnetje te worden gezet, en wordt Amsterdammer van het Jaar 2017? Tien kandidaten dingen mee naar de prijs, waarvan de uitreiking in de Stadsschouwburg rond 17.15 live wordt uitgezonden door AT5.

De tien kanshebbers van dit jaar zetten zich in voor vervallen molens, ruimen plastic uit de grachten op of breken een lans voor alleenstaande moeders

Maar ook de bijzondere stichting Make a Memory is kanshebber. Hans Mooren vertegenwoordigt een groep van 20 Amsterdamse fotografen, die in ziekenhuizen foto's maken van pas overleden kinderen - op verzoek van  hun ouders. Zo kunnen zij samen met de fotograaf nog een dierbare en tastbare herinnering creeëren.

Burgerschap
De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Stichting Amsterdammer van het Jaar, die daarmee burgerschap wil bevorderen. Wie de prijs krijgt, is bepaald door middel van stemmen op de website. 

Winnaars van voorgaande jaren zijn ook om uiteenlopende redenen barmhartig te noemen. Zo bracht Marco de Souza klassieke muziek naar achterstandswijken, zette Nasir Higazi zich in voor vluchtelingen en redde Mohamed Taha El Idrissi twee drenkelingen.