Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Peiling: D66 verliest maar blijft grootste, Forum voor Democratie op 3 zetels

17 januari 2018, 10.53 uur · Aangepast 17 januari 2018, 15.13 uur

D66, GroenLinks en de PvdA gaan strijden om wie de grootste wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Tegelijkertijd moeten vrijwel alle gevestigde partijen zetels inleveren aan nieuwkomers. Dat blijkt uit de eerste peiling van AT5 en Het Parool in aanloop van de raadsverkiezingen.

GroenLinks gaat er wel op vooruit en groeit van 6 zetels nu, naar 8 in de peiling. D66 blijft de grootste, maar moet wel 4 van zijn 14 zetels inleveren. De PvdA staat net als GroenLinks op 8 zetels in de peiling. Nu hebben de sociaaldemocraten er nog 10.

Collegepartijen VVD en SP verliezen allebei in de peiling. De liberalen gaan van 6 naar 5 zetels en de socialisten van 6 naar 4. De Partij voor de Dieren groeit wel en verdubbelt naar 2 zetels. Het CDA behoudt z'n ene zetel. De Partij van de Ouderen zal met nieuwkomer 50Plus vechten om een zetel. Het is nog niet te voorspellen welke van deze twee ouderenpartijen die binnen zal slepen.

Nieuwkomers winnen
Het verlies van de grote partijen komt door de nieuwkomers. Forum voor Democratie haalt in de peiling meteen 3 zetels, DENK krijgt er 2 en ook Sylvana Simons behaalt met Bij1 een zetel. Daarmee zouden er 11 partijen in de nieuwe gemeenteraad plaatsnemen. Nu zijn dat er 8.

Opvallend is dat 7,2 procent van ondervraagden aangeeft op een andere partij te stemmen zoals bijvoorbeeld de Piratenpartij, ChristenUnie of SGP. Die groep kiezers zou goed zijn voor drie zetels, maar stemt zo versplinterd dat de overige partijen allemaal net naast een zetel grijpen.

Een kwart weet het nog niet
Hoewel GroenLinks wint ten opzichte van vier jaar geleden, zal de partij niet tevreden zijn als deze peiling werkelijkheid wordt op 21 maart. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar werd de partij onder leiding van Jesse Klaver nog de grootste in de stad.

De peiling is uitgevoerd door de dienst Onderzoek , Informatie en Statiestiek (OIS) in opdracht van AT5 en Het Parool. Daaraan deden 680 Amsterdammers mee. Een kwart van hen geeft aan nog geen keuze te hebben gemaakt. Vooral jongeren en lageropgeleiden zijn er nog niet uit.

GroenLinks populairste coalitiepartij
Kiezers gaven ook aan welke partijen ze graag in het nieuwe college zien. GroenLinks is dan de populairste partij, gevolgd door de PvdA en D66. Met de zetelverdeling uit de peiling zijn er  – ondanks de nieuwkomers – nog steeds verschillende driepartijencoalities mogelijk.

In de peiling zijn ook de thema’s boven komen drijven die Amsterdammers het belangrijkst vinden deze campagne. Bovenaan dat lijstje prijkt de woningmarkt, gevolgd door zorg en onderwijs. Integratie vindt slecht tien procent van de kiezers belangrijk.

Vanavond om 19.00 uur gaan de lijsttrekkers van de grootste partijen en meest kansrijke nieuwkomers met elkaar in discussie. Het openingsdebat is live te zien op AT5, deze website en onze app.