Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Als het een vrouw zou kunnen worden, dan graag!'

19 januari 2018, 22.44 uur · Aangepast 19 januari 2018, 23.06 uur

Wat voor bestuurder heeft Amsterdam nodig? In de vijfdelige serie 'De Schets' maakt AT5 aan de hand van vijf deskundigen een profiel van de nieuwe burgemeester.

In het vijfde en laatste deel van onze reeks licht commissaris van de Koning Johan Remkes toe wat hij wenst van de nieuwe burgemeester.

'We kiezen kritisch en ik luister naar de gemeenteraad', benadrukt Remkes. Uiteindelijk gaat hij af op het advies van de gemeenteraad om een nieuwe burgemeester te benoemen. Toch heeft Remkes wel wat elementen die terug zouden moeten komen. 'Het moet een bestuurlijk boegbeeld van de gemeente zijn die staat voor de openbare orde en veiligheid. De nieuwe burgemeester moet veel aandacht hebben voor goed bestuur en integriteit. Verbindend zijn, zowel richting de raad alls naar de bevolking.'

Volgens Remkes moet er sowieso een ervaren bestuurder komen in Amsterdam. 'Onervaren zou onverantwoord zijn.' Een vrouw heeft een streepje voor, zo laat hij doorschemeren. Als symbool voegt Remkes een kompas toe aan de schets. 'Een kompas voor goed bestuur en integriteit', aldus de commissaris. 

Hoe moet onze nieuwe burgemeester eruit zien? Deze week maakt AT5 letterlijk een schets. Experts geven ons symbolen en rechtbanktekenaar Petra Urban tekent het uit. Bekijk alle afleveringen op AT5.nl/deschets.