Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester verandert niks aan sluitingsbeleid na handgranaat

24 januari 2018, 15.48 uur

Het beleid om horeca in de stad te sluiten zoals dat in de gevallen Suzy Wong en Club Abe is gebeurd, wordt voorlopig niet opgeschort. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zegt eerst met vertegenwoordigers van de horeca in de stad te willen spreken. 

Van Aartsen wil dat er eerst goed onderzocht wordt wat er in het geval van Suzy Wong en Club Abe gebeurd is. Bij Suzy Wong werd vrijdag 19 januari een granaat aangetroffen, de club is inmiddels gesloten. 'Ik wil weten of er misschien andere oorzaken dan enkel zeer naargeestig pestgedrag in de horeca. Ik ben niet bereid om het sluitingsbeleid nu al op te schorten, daarvoor is eerst onderzoek nodig', zegt Van Aartsen.

 
 
Mocht er blijken dat in beide gevallen explosieven bij de clubs zijn neergelegd met de bedoeling ze te laten dichttimmeren, dan overweegt de waarnemend burgemeester het beleid opnieuw te bekijken. 'Ik kan me voorstellen dat er een verband is maar ik doe nu niet zomaar de belofte dat we dan hetzelfde doen als bij de coffeeshops.'
 
 
In 2015 en 2016 werden meerdere coffeeshops beschoten die daarop vaak meteen drie maanden gesloten werden. Met dat beleid is in november 2016 gestopt. 'Overigens is het sindsdien niet opgehouden, er is daarna nog één coffeeshop gesloten', memoreert Van Aartsen.