Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kukenheim maakt excuses voor 'voorgetrokken leerlingen'

25 januari 2018, 14.29 uur · Aangepast 25 januari 2018, 19.03 uur

Wethouder Simone Kukenheim (D66) heeft donderdagmiddag in de gemeenteraad excuses gemaakt, omdat ze niet heeft doorgevraagd over de plaatsing van leerlingen die eerder buiten de boot waren gevallen bij het lotingssysteem voor middelbare scholen. Ook voor de ouders van kinderen die buiten de boot vielen kwamen excuses.

'Er zijn zaken misgegaan. De OSVO (Overleg van Scholen in het Voortgezet Onderwijs, red.) heeft foute keuzes gemaakt, die hadden anders gemoeten.' Kukenheim benadrukte nog wel dat niet de gemeente, maar de schoolbesturen verantwoordelijk zijn.

'Ik betreur ten zeerste dat ik niet bij het OSVO heb doorgevraagd hoe die naplaatsingen nou precies geregeld waren. Ik kan mijzelf wel voor de kop slaan dat ik vervolgens vergeet die mededeling te doen aan de commissie. Ik vind echt dat ik daarvoor excuus moet maken.'

Het OSVO had - onder leiding van Rob Oudkerk - de keuze gemaakt om sommige leerlingen alsnog te plaatsen bij de school van hun voorkeur. Die beslissing viel nadat ontevreden ouders van zeventien leerlingen een gang naar de rechter hadden gemaakt. 

Kukenheim was niet op de hoogte van die beslissing. Dat werd haar zwaar aangerekend.

Lees meer: Wethouder Kukenheim onder vuur in debat over plaatsing leerlingen