Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Twijfel bij partijen over deelname demonstratie tegen FvD

29 januari 2018, 16.18 uur · Aangepast 30 januari 2018, 17.15 uur · Foto: Peter de Neef

Een groot protest van de landelijke anti-racismecoalitie Comité 21 maart, lijkt toch niet zo groot te worden. Linkse politieke partijen die zouden deelnemen, hebben afgezegd of twijfelen.

Twijfel is gerezen omdat er wordt gedemonstreerd tegen wat de organisatie 'racistische partijen' noemt. Het gaat dan om de PVV en Forum voor Democratie (FvD). De protestactie kent de leus ‘geen racisten in de gemeenteraden’.

Lees ook: GroenLinks-leider over anti-FvD-demonstratie: 'Dat is mijn taak als volksvertegenwoordiger'

In totaal zouden zestig organisaties deelnemen, onder wie dus meerdere lokale afdelingen van de lokale Amsterdamse politiek. Maar demonstreren tegen een andere politieke partij heeft bij nader inzien toch een vreemde bijsmaak, lijken de partijen te denken.

Ondemocratisch
Zo heeft PvdD zich afgemeld omdat ze 'niet demonstreren tegen een andere politieke partij', schrijft fractievoorzitter Johnas van Lammeren op Twitter, want 'dat is ondemocratisch en een ondermijning van ons stelsel'.

Marjolein Moorman van de Partij van de Arbeid geeft nu aan dat zij alleen meedoen als de leus verandert. Daarover schrijft ze 'daar ben ik dus niet blij mee. Ook racisten hebben een democratisch recht om in de raad te zitten, waar ik ze met het woord zal bestrijden'. Ook de SP wil alleen nog meedoen als de demonstratie niet meer is gericht op Forum voor Democratie. 

Andere partijen die meedoen met de demonstratie zijn onder meer GroenLinks en DENK.

Daar ben ik dus niet blij mee. Ook racisten hebben een democratisch recht om in de raad te zitten, waar ik ze met het woord zal bestrijden.

— Marjolein Moorman (@MarjoleinMoor) January 28, 2018