NL
V

Joop van den Ende 'beledigd' door vraagtekens bij liefdadigheid

3 februari 2018, 22.18 uur · Foto: Wikipedia Commons

Van de 65 miljoen euro die Joop van den Ende de afgelopen jaren verzamelde voor goede doelen, zou tweederde bij familie of zakenpartners beland zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer, radioprogramma Argos en platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. De oud-theaterproducent zamelde het geld tussen 2009 en 2016 in met zijn VandenEnde Foundation.

Volgens de journalisten gingen de miljoenen vaak naar bedrijven en instellingen waarbij Van den Ende zelf, zijn familie of zakenpartners betrokken waren. Maar de geboren Amsterdammer zou er bijvoorbeeld ook de hypotheek mee betalen voor het DeLaMar Theater in de Marnixstraat.

Tendentieus
Van den Ende noemt de aantijgingen vandaag 'tendentieus, onvolledig en op diverse punten onjuist', schrijft Nu.nl. Hij vindt dat er een 'onzuiver en beledigend' beeld geschetst wordt. 'Genoemde media doen geen recht aan de belangeloze financiële steun die mijn vrouw en ik al tientallen jaren geven aan de cultuur in Nederland, in totaal ruim 155 miljoen euro sinds 2001', zegt Van den Ende.

'Ik heb mijn leven lang met open vizier zaken gedaan en voel me gekwetst door het beeld dat door deze media van mij, mijn vrouw en de VandenEnde Foundation wordt gecreëerd.'