Start van hoofdcontent

Stad

nl

Leerlingen naar huis gestuurd vanwege griep docenten: 'De nood is hoog'

5 februari 2018, 14.02 uur · Aangepast 5 februari 2018, 17.46 uur

Scholen hebben moeite om vervanging te vinden voor docenten die geveld zijn door de griep. Bij de Peetersschool in Zuid is zelfs een moeder voor de klas gezet. Wel heeft zij gewoon lesbevoegdheid.

'Een kindje zei pas na een uur: je lijkt enorm op de moeder van Bibi', vertelt de invaljuf. 'Omdat ik wel echt in mijn juffenrol zit, kunnen kinderen gelukkig gemakkelijk dat onderscheid maken.' 

Directeur Jeroen Oomen zet meestal geen ouders in, ook al hebben ze lesbevoegdheid. 'Maar op dit moment wil je toch gewoon onderwijs blijven geven aan kinderen.'

Twee klassen naar huis
Twee andere klassen moeten vanmiddag wel naar huis. Al sinds 7 uur vanochtend is de directeur aan het rondbellen, maar hij kon voor de middag geen vervanging voor zijn zieke docenten vinden. 

De leerlingen van twee klassen zijn al weggestuurd. Sommige ouders waren daarentegen niet in de gelegenheid om hen op te halen. Deze kinderen worden wel opgevangen in de school, maar krijgen geen les. 

400 keer geen les
De groep PO in Actie, bestaande uit docenten, heeft de afgelopen jaren bijgehouden hoe vaak leerlingen naar huis worden gestuurd en hoe vaak klassen worden samengevoegd. In Amsterdam gebeurde dat 400 keer in de afgelopen twee jaar. Dat is tien procent van alle gevallen in Nederland.

Zeker met het grote aantal griepgevallen van vorige week is de uitval van lessen 'fors'. 'Met deze griepgolf wordt direct zichtbaar waar de pijnpunten liggen: er zijn te weinig mensen en we zijn al te lang ons bestaand personeel aan het uithongeren, zo gezegd', zegt docent Thijs Roovers, woordvoerder van de actiegroep, tegenover AT5. Volgens hem is 'de nood erg hoog'. 

AT5