Amsterdam gaat experimenteren met elektrische deelauto's in woonwijken

Amsterdam gaat de komende drie jaar experimenteren met elektrische deelauto's. De stad gaat bij minimaal twee woningbouwprojecten de auto's integreren in de wijk, zodat er minder uitstoot en meer ruimte voor groen is. Ook ontstaat er op deze manier een slimmer energiesysteem.

Het is de bedoeling dat de energie voor de deelauto's wordt opgewekt met zonnepanelen die op de huizen komen te liggen. Op het moment dat de huizen zelf de zonne-energie niet nodig hebben, worden de accu's opgeladen. Als het donker is en de auto's staan stil, kunnen de huizen vervolgens weer de energie uit de auto's gebruiken. Op die manier fungeren de auto's als een soort batterij van de woonwijk en dragen ze bij aan de slimme energievoorziening van de wijk.

Lees ook: Wonen in Haven-Stad? Zeg dan maar dag tegen je eigen auto

Amsterdam is niet de enige stad die gaat experimenteren met de elektrische auto's. De gemeente heeft een deal gesloten met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) en zes andere gemeenten, waaronder Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De komende drie jaar worden in de gemeenten ten minste 5.000 woningen opgeleverd met 200 elektrische auto's.

Meer groen
De kennis die met dit project wordt opgedaan, wordt uiteindelijk gedeeld met andere gemeenten en aannemers, zodat die er ook mee aan de slag kunnen. Van Veldhoven is enthousiast. Door deze deal hoeven er minder parkeerplaatsen te worden aangelegd, zegt ze, waardoor er meer ruimte ontstaat voor groen, speelplaatsen en fietsparkeerplekken.

Lees ook: Hyundai plaatst honderd deelauto's in Amsterdam

'Mensen die auto's delen nemen bovendien eerder de fiets of bus en minder snel de auto. Dit leidt tot zo'n 20 procent minder CO2-uitstoot', zegt Van Veldhoven. Dat zorgt er ook voor dat de lucht in de woonwijken schoner wordt.